Vánoční čokoládový likér

Vánoční čokoládový likér
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    25 min

Vánoce se kvapem blíží a s nimi je v mnoha domácnostech spojená příprava domácího vaječného likéru. Co takhle vyzkoušet ochucenou verzi a připravit si čokoládový vaječný likér?

Vánoční čokoládový likér vychází z receptu na klasický vaječný likér, kam vlastně přidáme tabulku kvalitní hořké čokolády. Já zvolil 70% čokoládu Lindt, ale každý může zvolit svou oblíbenou čokoládu nebo dokonce přidat čokolády dvě.

Suroviny na čokoládový vaječný likér

  • 8 žloutků
  • 20 g (1 sáček) vanilkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g salka (slazené kondenzované mléko)
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 250-300 ml kvalitního alkoholu např. tuzemského rumu
  • moučkový cukr dle chuti

TIP: Můžete přidat karamelové salko, které je však dobré před použitím zahřát ve vodní lázni.

Postup přípravy čokoládového vaječného likéru

  1. V míse si vyšlehejte vanilkový cukr a žloutky do světlé pěny.
  2. Do hrnce s tlustým dnem např. litinového nalijte mléko, tučnou smetanu a kondenzované mléko (Salko). Začněte pomalu zahřívat. Přidejte hořkou čokoládu nalámanou na kousky a nechte ji v mléčné směsi rozpustit.
  3. Přimíchejte žloutkovou směs a společně zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání. Směs se nesmí vařit jinak se žloutky srazí. Likér je hotový když má zhruba 80-85 stupňů a bude krásně hustý. Poté ihned hrnec odstavte a likér nechte vychladnout.
  4. Do vychlazeného likéru přilijte rum podle chuti a celou směs ještě sceďte přes jemné síto, abyste se zbavili případných hrudek. Likér plňte do lahví a uchovávejte v chladu v lednici.

Chutnal vám vánoční čokoládový likér? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vánoční čokoládový likér

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.